sâmbătă , aprilie 1 2023
Breaking News
Home / Sanatate / Microscopie Speculara

Microscopie Speculara

Microscopie speculara in practica clinica

Exista pacienti ai cabinetelor de oftalmologie carora medicul le recomanda o microscopie speculara. Cei mai multi dintre acesti pacienti nu au idee in legatura cu ce inseamna microscopia speculara. Acestia cauta tot mai des informatii in mediul online. Isi doresc sa cunoasca foarte multe informatii despre aceasta procedura inainte de a se programa pentru microscopie.

Pentru ca dorim sa le venim in ajutor, am pregatit pentru acestia cele mai importante informatii referitoare la aceasta procedura. Daca si dvs. vi s-a recomandat procedura respectiva, ar trebui sa cititi cu mare atentie pana la final.

Asadar, ce este o microscopie speculara?

Microscopia speculara este o modalitate de diagnosticare pentru imagistica endoteliului corneean, care permite observarea directa a caracteristicilor morfologice a celulelor endoteliale, fie intr-o clinica, fie intr-o banca de ochi. Imagistica endoteliala folosind un microscop specular este utilizata in mod obisnuit in evaluarea sanatatii endoteliului in diferite boli endotelial.

Procedura insa poate fi efectuata si atunci cand se doreste evaluarea corneei donatorului inainte de keratoplastie. Este solutia potrivita chiar si pentru urmarirea postoperatorie dupa keratoplastie.

Tehnici de imagistica speculara si determinarea densitatii celulelor endoteliale

Exista mai multe metode de obtinere a informatiilor cantitative despre endoteliul corneean, cum ar fi metoda cadrului (fixa sau variabila), metoda centru-centru, metoda centrului flexibil, metoda coltului si metoda comparatiei.

Microscopie SpecularaDe ce sa alegeti Microscopie Speculara? Metoda cadru ofera o evaluare cantitativa a densitatii celulelor prin numararea numarului de celule dintr-un cadru. Metoda coltului se realizeaza prin localizarea laturilor care se intersecteaza pe cadrul imaginii endoteliale.

In metoda centrala, punctul central al celulei endoteliale este identificat, localizarea celulelor din apropiere in jurul acestei celule. Metoda de comparare ofera o valoare subiectiva a densitatii celulei printr-o comparatie vizuala a imaginii cu un set cunoscut de modele hexagonale pentru diferite densitati de celule.

Pot aparea erori in evaluarea cantitativa a endoteliului corneean. Metoda cadru fix poate avea erori mari in prezenta unui numar mai mare de celule de margine (celule endoteliale taiate de o margine a cadrului).

Erorile de margine sunt eliminate prin metoda de numarare a celulelor cu cadru variabil, si prin urmare, sunt preferate metodei cu cadru fix. O alta sursa de eroare sunt deciziile subiective de determinare a limitelor celulare in metoda centru-la-centru si intersectiile marginilor celulei in metoda coltului. Indiferent de strategia tehnicii utilizate, acuratetea evaluarii depinde de calitatea imaginii endoteliale obtinute la microscopia speculara.

Alegerea potrivita!

Deoarece imagistica endoteliala se bazeaza pe reflexul specular, orice obstacole optice din fata monostratului endotelial vor afecta calitatea imaginii pentru a delimita celulele endoteliale. Diverse conditii care interfereaza cu calitatea imaginii endoteliale sunt un film lacrimal slab al suprafetei oculare, opacitate epiteliala, cicatrici stromale si modificari ale membranei Descemet (excrescenta/gutte). Pe baza calitatii imaginii endoteliale obtinute la microscopia speculara, aceasta poate fi clasificata ca buna, corecta, slaba sau imposibil de analizat.

Microscopia speculara ofera analiza celulelor endoteliale de la limitele celulare care sunt detectate automat. Metoda automata de analiza este destul de precisa atunci cand marginile celulelor individuale sunt bine delimitate.

Cu toate acestea, la acei ochi cu o calitate normala a imaginilor endoteliale este de preferat sa se efectueze o metoda de numarare manuala de catre un tehnician bine instruit in efectuarea microscopiei speculare.

Variabilitatea interobservator in analiza densitatii celulare este determinata a fi in jur de 0-6% pentru imagini endoteliale de calitate excelenta pana la buna si 6%-11% pentru imagini de calitate corecta.

Concluzie

Microscopia speculara este un instrument de diagnostic neinvaziv care permite evaluarea in vivo a endoteliului corneean in stare de sanatate si diferite stari de boala. Imagistica endoteliala ajuta la diagnosticarea si gestionarea mai multor tulburari endoteliale.

About optica.brasov

Check Also

Radiologie Brasov

Radiologie Brasov

Ce trebuie sa stim despre razele X folosite in cabinetele de radiologie Brasov? Stim cu …

Close